IN DE 'SPOT'LIGHTS: NELLY FRIJDA * 2-2-2011

Sally-BowlesGenre: Talkshow/comedy
Gastvrouw: Sally Bowles
Gast: NELLY FRIJDA


Woensdag 2 februari 2011

Elke maand ontvangt SALLY BOWLES een bekende, maar vooral interessante Nederlander, deze vult een gastenlijst aan die reeds gevuld is met o.a. Willem Nijholt, Greetje Kauffeld, Gerrie van der Klei, Karin Bloemen, André van Duin, Paul de Leeuw, Pleuni Touw, Trea Dobbs, Jeroen Krabbé, Heddy Lester, Milly Scott, Anneke Grönloh, Jan Rot en honderden anderen. Door haar persoonlijke manier van interviewen opent zij deuren die voor anderen gesloten blijven. Na de Talkshow neemt Sally de wereld met u door zoals 'hij' op 'haar' afkomt.  

 

Nelly Frijda-Wiegel (Amsterdam, 4 mei 1936) is een Nederlands actrice en politica.
Frijda groeide op in een SDAP-gezin in de Rivierenbuurt. Ze volgde het Amsterdams Montessori-lyNELLY 2ceum, en het Spinoza-lyceum. Ze was geïnteresseerd in biologie en cultuur. Verschillende leraren stimuleerden haar zangtalent en haar lerares Nederlands moedigde haar aan om naar de toneelschool te gaan. Frijda slaagde voor haar toelatingsexamen en liep op haar zeventiende van huis weg en ging zelfstandig wonen aan de Bloemgracht. Ze volgende ondertussen de toneelschool, maar werd na drie maanden verwijderd‚ - volgens eigen zeggen "wegens asociaal gedrag, gebrek aan fantasie en gebrek aan talent. Omdat ze voortijdig het gymnasium had verlaten, kon van een studie biologie geen sprake meer zijn. Uiteindelijk debuteerde ze in het cabaret van Wim Kan. Daarna speelde ze in toneelstukken en musicals. Op 13 mei 1959 trouwde ze met de psycholoog Nico Frijda met wie ze een dochter en twee zonen kreeg. Dit huwelijk werd op 21 augustus 1975 ontbonden; Frijda bleef wel de achternaam van haar ex-echtgenoot gebruiken. Ze was in de jaren zestig bij de vrouwenbeweging betrokken geraakt en leefde na haar echtscheiding tien jaar samen met Annemarie Grewel.
Acteercarriërere
Frijda debuteerde als filmactrice in Moutarde van Sonaansee (1959) van Toon Hermans. Ze speelde in een twintigtal films, waaronder vier van Pim de la Parra, en in een aantal televisieseries. Hoewel ze een breed scala aan rollen op haar naam heeft staan, is ze bij het grote publiek vooral bekend als Ma Flodder uit de drie Flodderfilms en de televisieserie Flodder. Een definitief einde aan de serie kwam na het plotselinge overlijden van acteur-collega Coen van Vrijberghe de Coningh (Johnnie Flodder) in 1997. In het seizoen 1985/1986 speelde Frijda de rol van moeder-overste in Nonsens, een stuk over vijf nonnen die in geldnood zaten, omdat hun medezusters overleden waren aan een voedselvergiftiging door de bouillabaisse en er niet genoeg geld was om de nonnen te begraven. De overige rollen werden gespeeld door Milly Scott, Josine van Dalsum, Lia Bolte en Nelleke Burg.
Bron: Wikipedia nl.wikipedia.org/wiki/Nelly_Frijda

Website Sally Bowles

 

 

NAAR STARTPAGINA

ARCHIEF VOORSTELLINGEN